Apa khabar hadek-hadek, hakak-hakak, acik-acik..
Atoii...sengau sangat tuh...
Apa khabar suma??hahaha... gaya macam ramai je yang baca blog nih.. pape pun terima kasih la kepada semua yang sudi meluangkan masa click pada link blog nih.. even blog nih x berinformative pun..korang stil ada gak mas nak jengok2 kat cni.. terima kasih aku ucapan kan.. blog ni aku jadikan medan untuk berkongsi cerita dan meluahkan idea serta perasaan yang terbuku...cewahhh...so, aku harap aku tetap dan akan tetap menulis...hihi...
apa kata kita buka story hari nih dengan satu resepi..namanya "bubur bijik nangka" hah???bijik nangka boleh makan??mesti korang x pernah dengar kan? haaa..ni la nak kasi tahu...jeng..jeng...
asal turun temurun nama bubur ni adalah disebabkan ianya iras2 bijik nangka...bukannya bijik nangka tu aku buat bubur... atoii... boleh lekat kat tekak tuh..hahaha..
dulu masa kat laman midah (ni rumah aku masa study kat UKM), ada member aku nih suka gak wak bubur nih.. tapi dia panggil nama lain..apa ek..lupa r...
Atoii...sengau sangat tuh...
Apa khabar suma??hahaha... gaya macam ramai je yang baca blog nih.. pape pun terima kasih la kepada semua yang sudi meluangkan masa click pada link blog nih.. even blog nih x berinformative pun..korang stil ada gak mas nak jengok2 kat cni.. terima kasih aku ucapan kan.. blog ni aku jadikan medan untuk berkongsi cerita dan meluahkan idea serta perasaan yang terbuku...cewahhh...so, aku harap aku tetap dan akan tetap menulis...hihi...
apa kata kita buka story hari nih dengan satu resepi..namanya "bubur bijik nangka" hah???bijik nangka boleh makan??mesti korang x pernah dengar kan? haaa..ni la nak kasi tahu...jeng..jeng...
asal turun temurun nama bubur ni adalah disebabkan ianya iras2 bijik nangka...bukannya bijik nangka tu aku buat bubur... atoii... boleh lekat kat tekak tuh..hahaha..
dulu masa kat laman midah (ni rumah aku masa study kat UKM), ada member aku nih suka gak wak bubur nih.. tapi dia panggil nama lain..apa ek..lupa r...
Bahan2nya:
owh ya..kalo ada tersalah bahasa tu..maaf la yer.. aku ni buka reti benor nak cerita bab resepi nih..hahaha...
mahani mahadi :-p
- tepung beras pulut
- air kapur (perhatian, ni kapur untuk masak k..bukan kapur untuk tulis kat whiteboard)
- perwarna untuk buat kuih (bukan buncho ok..ikut korang la warna per..)
- santan
- daun pandan
- gula melaka
- gula pasir (gula putih tu la)
- air
- secubit garam...secubit jer..bukan segenggam..ingat tuh..
- masukkan tepung pulut tu dalam besen.. campur ngat air kapur cket...jgn banyak sangat air kapur tuh.. dalam beberapa sudu jer.. then tambah air...
- uli hingga sebati.. jgn sampai ia melekat kat jari2.. kalo melekat.. tu maknanya lembik...
- kalo dah ok, bahagikan kepada 3 ke..ikut berapa warna korang nak wak...
- letak warna, the uli hingga warna sebati dengan tepung....haa...
- sementara uli tadi tuh... rebus air panas..skrg, bentukkan la tepung tadi tuh...bulat ke..lonjong ke.. sebabkan ni nama bubur biji nangka..so buat la ala2 biji nangka.. tapi jgn besar sgt k...
- then rebus dalam air panas...
- tunggu... bila dia terapung tu.. jgn angkat lagi...biarkan lama cket... then angkat...
- yang ni untuk kuahnya plak....masukkan santan dalam periuk...
- then masukkan gula melaka dan sedikit gula pasir...
- tahap kemanisan ni bergantung la kepada citarasa masing2...
- then letak daun pandan kasi wangi gitu dan secubit garam...
- bila tepung tadi dah masak.. masukkan je dalam kuah ni...actually buat kuah n masak tepung tu berjalan serentak...huhu..
- haa..tunggu la kuahnya tuh mendidih..then...dah siap..boleh dah mkn...nyum--nyum...sesuai untuk pencuci mulut dah sajian di waktu petang...
owh ya..kalo ada tersalah bahasa tu..maaf la yer.. aku ni buka reti benor nak cerita bab resepi nih..hahaha...
mahani mahadi :-p
3 comments:
mahani..
pkai tep0ng gand0m ke..tep0ng pul0t?
kat ingredients tulis tep0ng pul0t..
kat cara buat tu, uli tep0ng gand0m pul0k...
pkai tepung pulut kak mena...sowi2...typing error..tq2..
honey... orang jawa panggil bubur chandil. waaa~ windu kat k. ngah seyh..
Post a Comment